Sponsors

Flevoparq Dronten hekkesluiter af na thriller


Battle of the sexes

Het squashteam van Flevoparq Dronten heeft zich met een knappe overwinning op MeersquashDirect Hoofddorp van de laatste plaats gespeeld in de eredivisie. Het was echter een zware bevochten overwinning met drie partijen die over de volle lengte ging van vijf games. De laatste bal werd daarom op pas rond twaalf uur geslagen. Het was ook een strijd met tegenstellingen, jong tegen oud, sluw versus degelijk en man tegen vrouw. Hoofddorp speelde namelijk met een dame in de gelederen. Natalie Grinham is de nummer twaalf van de Wereld bij de vrouwen en heeft jarenlang in de top vier van de Wereld vertoeft. Onlangs won zij op 34 jarige leeftijd nog een internationaal toernooi in New York. Haar tegenstander, Marc ter Sluis, komt met zijn negentien jaar net kijken. Wellicht was het zijn onervarenheid die ervoor zorgde dat hij kansloos de eerste twee games verloor. Echter in de derde game gooide de nummer 20 van Nederland de schroom van zich af en won de game. In de overige 2 games ging Marc fysieker spelen en verloor hij de controle niet meer over de wedstrijd met een 3/2 winst als resultaat. 
 
Sluw versus degelijk

In de tweede wedstrijd stonden de nummer 10 en 11 van de nationale ranglijst op het programma. Twee spelers met verschillende speelstijlen. Glenn Keenan de man met internationale ervaring, maar intussen al  35 jaar oud, versus Frank hartkoren die bijna 10 jaar jonger is. Keenan is een sluwe speler die de rally’s probeert kort te houden en sneller voor de shot te gaan. Hartkoren is een degelijke speler en houdt graag de bal in het spel en probeert de tegenstander  uit te putten. Keenan trok de hele trukendoos open om het tempo uit de wedstrijd te halen en zocht vaak de grens op van de easy lets, zonder dat het onvriendelijk werd. Echter het doel heiligt de middelen, want na 5 games bloed, zweet en tranen, mocht hij als winnaar de baan verlaten. 
 
Oud versus Jong

Bij aanvang van de laatste wedstrijd tussen de beide nummers 1, was het al tien uur. Echter de toeschouwers kregen waar voor hun geld, want de afsluitende wedstrijd werd een regelrechte thriller. Lucas Buit is 45 jaar, maar nog steeds de nummer 5 van Nederland. Gezegend met het lichaam van een twintiger, maar wellicht nog belangrijker in het bezit van de mentale hardheid van een commando en het strategisch inzicht van Johan Cruijff. Zijn tegenstander, de jonge Belg Jan vd Herrewegen, is een groot talent en is de nummer twee van België en sinds kort squashprofessional. Nog nooit had hij tegen de Hollander gespeeld en waarschijnlijk maakte hij zich weinig zorgen om een tegenstander die 26 jaar ouder is. Echter na de eerste game die hij verloor, kwam snel het besef dat hij alles uit de kast moest spelen. Met veel moeite won hij de tweede en derde game en leek hij de oude meester stuk te spelen. Echter Buit rechtte zijn rug en won de vierde game nipt met 11-9. In de beslissende game leek Buit zijn kruit te hebben verschoten en liep de jonge Belg uit naar een 10-6 voorsprong. Kat in het bakkie zal de Belg hebben gedacht. Echter het werd 10-7, 10-8, 10-9 en bij elk gewonnen punt van Buit werd het publiek luidruchtiger. De Belg wist niet wat hem overkwam en begreep gewoon niet dat die `oude` man maar niet opgaf. In een superlange rally maakt Buit 10-10 en overleefde dus vier matchpoints. Buit komt op 11-10 en op  matchpoint krijgt hij een stroke mee en zou hebben gewonnen. Echter het was een easy gegeven stroke en het zou een anti climax zijn geweest om de wedstrijd zo te beëindigen. Buit deed vervolgens iets wat hij in heel zijn carrière nooit heeft gedaan en zegt tegen de referee dat hij bereid is tot een let. De toeschouwers zijn verbijsterd, maar ook wel blij met deze spannende verlenging. Buit verlies echter de twee volgende punten en krijgt zijn 5e matchpoint tegen. Echter in het besef dat hij zichzelf nooit zal vergeven, als hij een al “gewonnen” wedstrijd zal verliezen, vecht hij zich letterlijk kapot en wint alsnog met 14-12 de game en de wedstrijd. Jan van de Herrewegen verlaat beduusd en helemaal stuk de squashbaan en zal deze ervaring zeker meenemen in zijn verdere squash carrière. Voor Buit rest een week met veel spierpijn. 
 
Stand

Na tien speeldagen heeft Cleef Productions Victoria Rotterdam 83 punten uit negen duels bij elkaar geslagen. Esrein ’25 heeft vier punten minder, maar heeft nog wel een inhaalduel te goed. NLcom ICT Solutions (68 uit 9) doet niet meer mee voor de landstitel, in tegenstelling tot de nummer vier Rabobank / HSRC De Diepput (66 uit 8) dat deze week vrij was in verband met het oneven aantal teams in de hoogste divisie van de squashcompetitie in ons land. Onderaan de ranglijst droeg KEAN Flevoparq Dronten de rode lantaarn over aan AA Drink / All Inn Squash. Flevoparq heeft door de zege op ‘MeerSquashDirect 45 punten uit acht duels. De Utrechters hebben er slechts 36 uit 9. ‘MeerSquashDirect staat vijfde met 54 punten uit negen duels.
 
 
Uitslagen 10e speelronde

KEAN Flevoparq Dronten   vs    ‘MeerSquashDirect  Hoofddorp           12-06
  • Lucas Buit vs. Jan van de Herrewegen (Bel)        11-05, 09-11, 07-11, 11-09, 14-12
  • Glenn Keenan vs. Frank Hartkoren                      08-11, 11-05, 04-11, 12-10, 11-08
  • Marc ter Sluis vs. Natalie Grinham                      06-11, 04-11, 11-05, 12-10, 11-08 

Victoria Rotterdam           vs    AA Drink / All Inn Utrecht                      12-01

  • Piedro Schweertman vs. Rene Mijs                     12-10, 11-09, 12-10
  • Steve Cooke vs. Gabor Marges                           11-03, 11-04, 06-11, 11-06
  • Roshan Bharos vs. Michael Ernst                          11-05, 11-09, 11-09
 
NLcom  Maastricht             vs    Esrein Hengelo                                         04-09
Dylan Bennett vs. Jens Schoor (Dui)                             02-11, 06-11, 11-08, 05-11
Rick Penders vs. Andre Haschker (Dui)                         07-11, 06-11, 07-11
Tom de Mulder (Bel) vs. Bastiaan Meulenbelt                11-06, 11-09, 11-02